др Раденка Цветић, редовни професор

Cvetic Radenka

др Раденка Цветић, редовни професор

 

Рођена је 1960. године у Сремској Митровици. Дипломирала је на Правном факултету у Новом Саду 1983. године. На истом факултету је магистрирала 1987. године одбранивши рад Удруживање пољопривредног земљишта – правни аспекти. Јануара 1995. године положила је правосудни испит. На Правном факултету у Нишу је 1998. године одбранила докторску дисертацију Право прече куповине. За асистента Катедре грађанскоправних наука Правног факултета у Новом Саду изабрана је 1984, за доцента 2000. године, за ванредног професора 2005. године и за редовног професора 2010. године. Предаје Увод у грађанско право и Стварно право на Општем смеру и Смеру унутрашњих послова. Предавала  је опциони предмет Судска пракса (Грађанско право). Наставник је на докторским студијама Правног факултета у Новом Саду, студијски програм: Приватно право. Као асистент држала је вежбе на Економском факултету у Суботици и Новом Саду из наставних предмета Међународно привредно право и Право за економисте.

У оквиру међууниверзитетске сарадње боравила је на Правним факултетима у Халеу (Немачка), Мишколцу (Мађарска) и Њу Џерсију (Сједињене Америчке Државе). Од 2002. до 2004. године била је секретар програма Практично правно образовање, који је реализован уз помоћ Америчког удружења правника за Средњу и Источну Европу (АBА/CЕЕLI). Учествовала је на годишњим конференцијама ABA/CEELI и Иницијативе за повезивање балканских правних факултета (у Будви 2001. године, Скопљу 2002. године и Ријеци 2003. године), те на курсевима о правним клиникама (у Нишу 2001. године и Скопљу 2002. године). У оквиру Иницијативе за повезивање балканских правних факултета боравила је на Правном факултету Радгерс Универзитета у Нуарку, Њу Џерси, САД, 2004. (Rutgers University School of Law, Center for Law and Justice, Newark, New Jersey, USA).

Од децембра 2002. до октобра 2004. године била је продекан за наставу Правног факултета у Новом Саду.

Област научног интересовања: општи део грађанског права; стварно и облигационо право, а нарочито систематика грађанских законика; забрана злоупотребе права; накнада штете; добри пословни обичаји; право својине; етажна својина; право прече куповине; државина; евиденција непокретности.

Говори енглески, а служи се руским језиком.

Поред наведених књига, аутор је око 60 других научних и стручних радова и одредница у Лексикону грађанског права.

Књиге:
1. Даница Попов – Раденка Цветић – Душан Николић, Практикум за грађанско право – прва књига: општи део, ТИМ НТ, Нови Сад, 1991.
2. Даница Попов – Раденка Цветић – Душан Николић, Практикум за грађанско право – друга књига: стварно право, Наука, Београд, 1992.
3. Раденка Цветић, Право прече куповине, СЦИ, Нови Сад, 2002.
4. Раденка Цветић – Практикум за Судску праксу – грађанско право, Правна дејства државине, 3Д+, Нови Сад, 2004.
5. Раденка Цветић – Савремена евиденција непокретности, 3Д+, Нови Сад, 2009. (друго измењено и допуњено издање, Правни факултет, Нови Сад, 2016)

 

e-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

mic

Упишите

ДРЖАВНИ

ПРАВНИ

Дипломирани правник је професија која се директно везује за вршење државне власти  и вршење најзначајнијих друштвених функција.

Гарантујемо вам

ЗНАЊЕ

Успеси на међународним такмичењима потврђују наш квалитет.

Остварите

ПРАКСУ

у државним институцијама и кроз правне клинике.

прочитајте више...

Ко је на мрежи: 157 гостију и нема пријављених чланова