др Снежана Бркић, редовни професор

 

Sneana Brki
др Снежана Бркић, редовни професор 
 
 

Рођена је у Шиду 1961. године. Дипломирала је на Правном факултету у Новом Саду 1984. године. Кратко време радила у Секретаријату за општу управу и друштвене службе  општине Шид а затим била судски приправник у Општинском суду у Шиду. Правосудни испит положила са одличним успехом 1986. Магистрирала је на истом факултету 1992. године одбранивши са одликом магистарски рад на тему Начело легалитета и опортунитета кривичног гоњења. Докторску дисертацију Рационализација кривичног поступка и упрошћене процесне форме одбранила је на Правном факултету у Новом Саду 1999. године. Рад је оцењен највишом оценом. За асистента Правног факултета у Новом Саду изабрана је 1986, за доцента 2000. године, за ванредног професора изабрана  2006. године, а за редовног професора 2011. године.

Држи наставу из предмета Кривично процесно право  I, Кривично процесно право II, Криминалистичка психологија (на основним студијама), Психологија исказа у кривичном поступку и Центар за социјални рад у кривичном поступку (на мастер студијма), као и Кривично процесно право – посебни кривични поступци (на докторским студијама)..

Била је на студијском боравку на Институту за кривично право и криминологију Правног факултета у Бечу 1989. године. Била је члан радне групе за израду савезног Законика о кривичном поступку из 2001. године, као и у два наврата председник радне групе за израду измена и допуна Законика о кривичном поступку (у периоду април- мај и јуни-септембар 2004), Била је председник радне групе за усклађивање Закона о организацији и надлежностима државних органа у сузбијању организованог криминала и Закона о организацији и надлежностима државних органа у поступку против учинилаца ратних злочина (август-септембар 2004) са Закоником о кривичном поступку. Била је национални референт на XVIII Међународном конгресу за упоредно право у Вашингтону 2010 (секција 5б. Кривично процесно право).

Област научног интересовања: рационализација кривичног поступка, упрошћене процесне форме, процесна начела, заштита сведока, упоредно кривично процесно право, психологија кривичног поступка.

Проф. др Снежана Бркић је објавила 4 монографије, 3 уџбеника и преко 150 других научних и стручних радова.

Служи се немачким и енглеским језиком.

Монографије:
1. Снежана Циглер, Начело легалитета и опортунитета кривичног гоњења, Нови Сад, 1995.  
2. Снежана Бркић, Рационализација кривичног поступка и упрошћене процесне форме, монографија, Нови Сад, 2004.
3. Снежана Бркић, Заштита сведока у кривичном поступку, Нови Сад, 2005.
4. Снежана Бркић, Татјана Бугарски, Центар за социјални рад у кривичном поступку, Нови Сад, 2016.

Уџбеници:
1.    Снежана Бркић: Кривично процесно право I , Нови Сад, 2014.
2.    Снежана Бркић: Кривично процесно право II, Нови Сад, 2010, 2013,2016.
3.    Снежана Бркић, Криминалистичка психологија, Нови Сад, 2020 (у штампи)

e-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

mic

Упишите

ДРЖАВНИ

ПРАВНИ

Дипломирани правник је професија која се директно везује за вршење државне власти  и вршење најзначајнијих друштвених функција.

Гарантујемо вам

ЗНАЊЕ

Успеси на међународним такмичењима потврђују наш квалитет.

Остварите

ПРАКСУ

у државним институцијама и кроз правне клинике.

прочитајте више...

Ко је на мрежи: 210 гостију и нема пријављених чланова