Др Сања Ђајић, редовни професор

Djajic Sanja

Др Сања Ђајић, редовни професор

 

Рођена је 1971. године у Зрењанину. Дипломирала је на Правном факултету у Новом Саду 1995. године. Магистрирала је на Правном факултету у Београду, одбранивши са одликом магистарски рад Претходни приговори у поступку пред Међународним судом правде. На Правном факултету Универзитета у Конектикату (UCONN School of Law) одбранила је 1999. године магистарски рад на тему Тhе Еffеct оf the ICJ decisions on Municipal Courts with Special Reference to Breard Case. Докторирала је на Правном факултету у Новом Саду 2003. године одбранивши докторску дисертацију под називом Однос међународног и унутрашњег права са посебним освртом на дејство одлука међународних судова. За асистента за наставни предмет Међународно јавно право на Правном факултету у Новом Саду изабрана је 1995. године, а за доцента 2003. године. За редовног професора изабрана је 2013. године.

Држи наставу из предмета Међународно јавно право и Међународни судови и арбитраже. На докторским студијама држи наставу из предмета Слобода изражавања и Теорија међународног права. Учествовала је у низу едукационих и стручних пројеката ван факултета.

Била је на студијским боравцима у Холандији 1997. године (Хашка академија за међународно право), Великој Британији 1998; у САД 1998-1999. на последипломским студијама као стипендиста владе САД (Ron Brown Fellowship Program), у Италији 2000. године на Академији за Европско право Европског института у Фиренци, као стипендиста Академије, у Великој Британији 2002. године на Лondon School of Economics као стипендиста британске владе (Chevening Scholarship), у Белгији 2002. године, на Универзитету у Лувену, као стипендиста Coimbra Group Hospitality Scheme, академске 2003-2004 и 2005. године на London School of Economics при Центру за истраживање глобализације (Centre for the Stuđ of Global Governance) као стипендиста овог факултета, и 2012. године на Правном факултету у Бечу (Аустрија).

Као члан и саветник правних тимова учествовала је у поступцима пред Међународним судом правде, Европским судом за људска права и у међународној инвестиционој арбитражи (ИКСИД, УНЦИТРАЛ).

Члан је Удружења за међународно право Србије, Удружења за право Европске уније, Ron Brown Alumni Association, и члан је Одбора Одељења за друштвене науке Матице српске, као и члан Савета за односе са Европским судом за људска права. Била је члан Комисије за помиловање при Председништву Републике Србије током 2003. године. Стални судски преводилац за енглески језик при Вишем суду у Новом Саду је од 2002. године.

Област научног интересовања: међународно право, однос међународног права и унутрашњег права, мирно решавање спорова, европски систем заштите људских права, међународни судови, међународна инвестициона арбитража.

Др Сања Ђајић је аутор/коаутор више књига и око 50 других научних и стручних радова.

Говори енглески језик, а служи се француским и шпанским.

Књиге:

1. Сања Ђајић, Међународно правосуђе, Службени гласник, Београд, 2012.

2. Родољуб Етински, Сања Ђајић, Међународно јавно право, Центар за издавачку делатност Правног факултета у Новом Саду, 2012.

3. Р. Етински, С. Ђајић, М. Станивуковић, Б. Бордаш, П. Ђундић, Б. Тубић, Основи права Европске уније, стр. 77-145, Нови Сад, 2010.

4. Родољуб Етински, Сања Ђајић, Бојан Тубић, Збирка тестова из међународног јавног права, Центар за издавачку делатност Правног факултета у Новом Саду, Нови Сад 2010.

5. Сања Ђајић, Практикум за међународно јавно право - општи део, Нови Сад, 2007.

6. Сања Ђајић, Међународни и национални судови: од сукоба до сарадње, Центар за издавачку делатност Правног факултета у Новом Саду, 2004.

e-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 

mic

Упишите

ДРЖАВНИ

ПРАВНИ

Дипломирани правник је професија која се директно везује за вршење државне власти  и вршење најзначајнијих друштвених функција.

Гарантујемо вам

ЗНАЊЕ

Успеси на међународним такмичењима потврђују наш квалитет.

Остварите

ПРАКСУ

у државним институцијама и кроз правне клинике.

прочитајте више...

Ко је на мрежи: 71 гостију и нема пријављених чланова