Припремна настава за полагање писаног дела правосудног испита

Logo bez pozadine 300

Правни факултет у Новом Саду, Универзитет у Новом СадуUNSlogo K100

 

 ОРГАНИЗУЈЕ

 

ПРИПРЕМНУ НАСТАВУ

за полагање писаног дела правосудног испита

IX циклус

 

 

Циљ и садржај наставе

Правосудни испит представља круну стручног усавршавања правника и неопходан услов за обављање свих правосудних професија (судије, адвокати, јавни бележници, јавни извршитељи, јавни тужиоци, државни правобраниоци). Састоји се из писаног и усменог дела, при чему се писани део односи на решавање практичних задатака из кривичног и грађанског права.

Припремна настава која се организује на Правном факултету у Новом Саду има за циљ да припреми кандидате за полагање писаног дела правосудног испита. Конципирана је тако да се кандидатима сврсисходно пренесу знања и вештине писаног решавања задатака из кривичног и грађанског права – пре свега кроз писање пресуда, али и важних поднесака (правни лекови, оптужница у кривичном поступку, тужба у парничном поступку). Кроз комбинацију теоретског и практичног приступа кандидати се оспособљавају да суштински овладају релевантном материјом и техником писаног решавања задатака.

Акценат је на теоријски фундираном приступу, који омогућава да кандидати буду у стању да самостално решавају различите правне проблеме. Циљ је, другим речима, стицање функционалног знања, а не стицање множине примера и мустри.

 

Предавачи

Настава је поверена врсним стручњацима из праксе, судијама који у свом раду поступају у кривичним, односно грађанским стварима.

Владимир Пецовски, председник кривичног одељења и председник ванпретресног већа Основног суда у Врбасу. Дипломирао је 2009. године на Правном факултету у Новом Саду, Универзитет у Новом Сад, где је завршио и мастер студије са радом на тему „Посебне истражне радње и основна људска права и слободе“. Био је стручни сарадник кривичног одељења у Вишем суду у Новом Саду 2012. године. Правосудну академију је завршио 2015. године. Од 2016. године до 2018. године је био на стручном усавршавању на пословима судијског помоћника кривичног одељења у Апелационом суду у Новом Саду.

 Др Бојан Божовић, судија Основног суда у Новом Саду. Годишњим распоредом послова распоређен је у Одељење радних спорова. Дипломирао је 2005. године на Правном факултету у Новом Саду, Универзитет у Новом Саду, где је 2008. године завршио и мастер студије. Докторирао је на Правном факултету у Београду 2017. године са темом „Радни и социјални судови – друштвена улога и оправданост увођења у правосудни систем Републике Србије“ (ментор: проф. др Бранко Лубарда, судија Европског суда за људска права у Стразбуру).

Трајање припремне наставе: укупно 24 часа (8 термина по 3 часа).

Програм: обухвата материју кривичног (12 часова наставе) и грађанског права (12 часова наставе). Полазницима је обезбеђен програмски материјал.

Почетак наставе: среда, 19. јануар 2022. године.

Место одржавања наставе: зграда Правног факултета у Новом Саду, Трг Доситеја Обрадовића 1, у компјутерској учионици бр. 2 на I спрату (поред свечане сале и суднице)

Прибор за наставу: С обзиром на концепт програма, кандидати треба да имају сопствене преносне рачунаре. Правни факултет је обезбедио коришћење 15 лаптоп рачунара за оне полазнике који не поседују сопствени.

Приликом пријаве, полазници треба да назначе да ли поседују свој рачунар или не, и за првих 15 кандидата који означе да немају могућност да донесу свој рачунар, организатор програма ће обезбедити коришћење рачунара.

 

Мере заштите

Настава ће се одвијати у учионици која по својим димензијама омогућава да учесници буду на прописаном растојању уз све мере заштите.
Сви учесници су дужни да се од уласка у зграду Факултета придржавају прописаних мера (ношење заштитних маски, допуштање мерења телесне температуре, дезинфекција руку).

Накнада за припремну наставу: 18.000,00 динара. За полазнике који су студије завршили на Правном факултету у Новом Саду цена је 12.000,00 динара.

Уплата накнаде се врши на рачун Правног факултета у Новом Саду: 840-1627666-13

Позив на број за полазнике који су дипломирали на Правном факултету је 12000 (без модела).
Позив на број за полазнике који нису дипломирали на Правном факултету је 18000 (без модела).

Уплату је потребно извршити до крајњег рока за пријаву.


Број полазника ограничен је на 50.

Пријављивање се врши преко Интернет сајта Факултета путем овог линка.

Часови припремне настави ће се одржавати према динамици коју полазници договоре са судијама на првом часу.

Рок за пријаву: петак, 31. децембар 2021. године.

За сва питања у вези са припремном наставом можете се обратити др Милани Писарић на мејл адресу: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

mic

Упишите

ПРАВНИ

Дипломирани правник је професија која се директно везује за вршење државне власти  и вршење најзначајнијих друштвених функција.

Гарантујемо вам

ЗНАЊЕ

Успеси на међународним такмичењима потврђују наш квалитет.

Остварите

ПРАКСУ

у државним институцијама и кроз правне клинике.

прочитајте више...

Ко је на мрежи: 259 гостију и нема пријављених чланова